Aangepast skiën

Degendt.be

 

AANGEPAST SKIËN

 

Er bestaan voor mindervaliden verschillende soorten om toch te kunnen skiën

 

Staand begeleid:

 

waar ski's vooraan en/of in het midden aan elkaar zijn vastgemaakt of met behulp van een 4-track of ski-walker

 

Snowbike:

 

Is een leuke manier om je tussen de skiërs te begeven indien je over verminderde kracht beschikt in de onderste ledenmaten.

 

Slee of bi-ski

 

Is een kuip met daaronder 2 normale ski's of 2 korte ski's, in de slee kan geskied worden ofwel zelfstandig of met begeleider indien er beperkte of geen arm functies meer zijn.

 

Zitski.

 

Is de meest dynamisch vorm van zitskiën er is dan ook een behoorlijke arm functie voor nodig.

 

Op onderstaande link vindt je enkele demofilms:

 

link naar demofilms

 

 

 

Het ontstaan

 

Na een lange zoektocht ben ik beginnen zitskiën.

 

In 1994 zag ik voor het eerst een demonstratie van Dirk Vlasseroot. Toen was zitskiën nog lang niet zo bekend en aan het materiaal geraken was dan ook hele sinecure.

 

De demonstratie beviel me zo erg dat ik de zoektocht verder gezet heb.

 

Nadien begon CM ziekenzorg met een gecombineerde wintervakantie naar Lofer te Oostenrijk. De vakantie bestaat uit een toeristisch gedeelte voor de niet-skiërs en voor de skiërs zijn er verschillende mogelijkheden: onder andere, staand begeleid , snowbike, slee of bi-ski en zitski.

 

Ik zelf doe aan zitskiën. Het eerste jaar was het na elke bocht vallen, weer recht geraken, langzaam maar zeker maakte ik toch vorderingen. De eerste 2 jaar was zitskiër Dirk Vlasseroot onze monitor.

 

Dankzij zitskister Fabienne Van Laere van swg-Nederland, heb ik nadien de kans gekregen om op de indoor-skibaan te oefenen in Komen. Zij zorgde tevens voor de begeleiding en het materiaal.

 

 

Ondertussen ga ik al enkele jaren mee met Anvasport. En ben ik daar doorgegroeid tot skimonitor.

 

En met enige fierheid mag ik zeggen dat ik sinds enkele jaren als 2e rolstoelgebruiker het BLOSO ski-initiator diploma behaald heb, en nu tevens als eerste rolstoelgebruiker ook alle bijkomende opleidingen gevolg heb

zoals, de "sporttakoverschrijdende module" en "begeleiden van skiërs met een handicap".